fbpx

Kako pravilno čistiti i puniti kristale?

 

Jako je važno kako pravilno čistiti i puniti kristale koje imate kako bi iskoristili njihov puni potencijal i iskoristili njihovu prvobitnu energiju na pravi način!!

Kako čistiti i puniti kristale

Svi oni koji imaju kod kuće neki kristal sigurno su se zapitali kako pravilno čistiti i puniti kristale? 

Kada kažemo čišćenje onda mislimo na uklanjanje sve energije koju je kristal pokupio od okoline i od drugih ljudi, te od sve ustajale energije u kristalu koju on pokupi i skladišti u sebi.

A kada kažemo punjenje kristala misli se na to da nadodamo kristalu još malo dobre energije. Kao kada očistimo kuću, onda još malo otvorimo prozore da nam uđe sviježeg zraka. Punjenje je u principu otvaranje prozora da uđe sviježi zrak.

Ujedno, u radu sa kristalima jako je važna vaša namjera s kojom pristupate i radite s njima. Pod svjesnom namjerom mislim na onu vašu svjesnu misao koju imate u glavi i u srcu kada stavljate kristal na zemlju. Npr. stavljate kristal na zemlju i u sebi izgovarate “Neka se ovaj kristal očisti od svih nepotrebnih i nečistih energija i neka se napuni svojom izvornom energijom.”

Prvi i najvažniji korak kako pravilno čistiti i puniti kristal!

Prvo što je potrebno napraviti kada kupimo ili dobijemo neki kristal je dobro ga očistiti.  To ćemo najbolje napraviti tako da kristal položimo na zemlju i tako ga ostavimo 3 dana. 

Neke kristale možemo i zakopati u zemlju, ali samo onda kada znamo da to neće oštetiti naš kristal. Naime neki kristali ne vole vodu kao npr. pirit, tako da njega ni slučajno nemojte zakopavati. Pirit ćete staviti recimo na površinu neke prosušene zemlje. Najbolje je staviti u zemlju u vrtu ili u prirodi, ali ako nemate tu mogućnost možete staviti na zemlju u tegli u stanu iz koje vam raste neka kućna biljka.

 

Kako najbolje čistiti i puniti kristale

Kristali dolaze iz zemlje i najjači su onda kada ih mi izvadimo iz nje. U tom trenu oni imaju svoju izvornu energiju. Pošto kroz transport i obradu prođu dugačak put i puno ljudi ih dodirne malo izgube tu svoju energiju. Najbolje ih je kada dođu “svojoj kući”, staviti na zemlju da se očiste i vrate onu svoju prvobitnu energiju.

ČIŠĆENJE DIMOM LJEKOVITOG BILJA

Kako najbolje čistiti i puniti kristale

U slučaju da ne možete staviti svoje kristale na zemlju možete ih očistit dimom. Obično se za to koriste suhe ljekovite biljke koje su dio prirode i koje opet na neki način pripadaju ovoj prvoj metodi. Princip je malo drugačiji jer komuniciramo sa tom biljkom i energijom biljke te ju zamolimo da nam pomogne u čišćenu kristala. To je upravo ona svjesnost o kojoj sam pisala na početku članka.

Najčešće je to bijela kadulja, ali može poslužiti i lavanda, ružmarin, metvica (nana)… Zapalim biljku i otpuhnemo vatru tako da ona samo dimi, zamolimo spirit biljke da očisti naš kristal i dovoljno je čak i 30 sekundi da dim prođe preko kristala kako bi se on očistio. Naravno važna je i naša svjesna namjera da se kristal čisti.

Na isti način naše kristale možemo očistit i tamjanom. On je odličan kada imamo veću količinu kristala za očistit jer dugo dimi. Biljke je potrebno stalno iznova potpaljivati, dok kada zapalimo tamjan, on dimi puno duže.

DIMOM PALO SANTO

U dosta slučajeva može se koristit i Palo Santo po istom principu kao i kadulja i tamjan. Po Indijskoj tradiciji to je sveto drvo koje raste na obali Južne Amerike i srodno je tamjanu i smirni. Miris mu ima slatke note bora, mente i limuna. Čarolija svetog drveta je u procesu koji ono mora proći. Da bi dobilo svoja mistična i ljekovita svojstva mora umrijeti prirodnom smrću starih stabala. Ta stabla žive 80 do 90 godina i nakon što umru, moraju ostati u svom staništu još 4 do 10 godina kako bi oživila sva njegova svojstva, te kako bi ono postalo mistično sveto i ljekovito. Teško je pronaći pravi Palo Santo i ako imate komadiće drva gdje svaki od njih daju drugačiji miris, znači da to nije pravi Palo Santo

Kako najbolje čistiti i puniti kristale

ČIŠĆENJE VODOM

Kako najbolje čistiti i puniti kristale
Mohsova ljestvica tvrdoće kristala

Kristale možemo očistit ponekad i u vodi, ali moramo paziti na to da li naš kristal smije u vodu. To obavezno treba provjeriti kako ne bi oštetili kristal koji čistimo. Najbolje je ako imamo u blizini neki izvor ili rijeku u koju ćemo staviti naš kristal tako da voda prolazi preko njega. Ako nemamo , nema veze. Možemo koristit vodu iz slavine. Dovoljno je nekih 10-ak minuta da pustimo da mlaka voda polagano teče preko kristala i on je čist ili da poslažemo kristale u neku posudu koju ćemo napuniti vodom i pustiti da tako stoje preko noći. Opet je tu važno da stavljamo kristale sa svjesnom namjerom da se očiste.

Kako znamo da naši kristali mogu u vodu?

To ćemo znati po tvrdoći kristala. Odnosno ako je naš kristal po Mohs-ovoj skali tvrdoće 5 ili manje, to znači da ne smije u vodu. Tu vrstu kristala bi voda oštetila i isprala djelomično, tako da je bolje ukoliko ih želite očistit vodom, onda ih stavite pored slapa vode ili u blizinu rijeke ili izvora. Takve kristale bolje je čistit dimom.

ČIŠĆENJE SA SOLI

Sol je odlična za čišćenje kristala jer će ona apsorbirati svu zaostalu ustajalu energiju iz njih. 

Tu metodu možemo koristiti kada primjetimo da smo radili sa kristalima i nekako osjetimo da je još nešto zaostalo u njima. Tada kristale stavljamo u čistu morsku sol ili pravu himalajsku sol. 

Posebno treba paziti da u sol NE IDU kristali koji su tvrdoće između 0 i 5 kako ih ne bi oštetili.

Kako najbolje čistiti i puniti kristale - sol

ČIŠĆENJE ZVUKOM

Kako najbolje čistiti i puniti kristale - ZVUK

Kao što kristali imaju svoju vibraciju, tako je ima i zvuk. 

Zvuk je odličan za čišćenje prostora, pa samim time i kristala. Naravno ne bilo koji zvuk i ne moderna muzika. 

Možemo koristiti zvono, šamanske bubnjeve, mantru OM, pljeskanje oko kristala ili tibetanske zdjele. Što se tiče tibetanskih zdjela nikako ne stavljati kristal u zdjelu, već zdjelom ići oko kristala. Beethovenova 5. simfonija kažu da je isto tako dobra za čišćenje kristala (link). 

ČIŠĆENJE MIRISNIM ŠTAPIĆIMA

 

Kristale  možemo očistit i mirisnim štapićima, ali samo ukoliko ne možemo koristiti niti jednu od gore navedenih tehnika. 

Postupak je isti kao i kod biljaka. Zapalimo štapić i pustimo da njegov dim prođe kroz kristal sa svjesnom namjerom da ga očistimo.

Kako najbolje čistiti i puniti kristale - mirisni štapići

Nadam se da vam je ovaj tekst bio od koristi i da ćete svoje kristale koje ste dobili ili kupili kod mene ili kod drugih dobavljača, čistiti i puniti i da će vam njihova energija služiti kao što i meni služi. 

Zapratite me na društvenim mrežama i budite u toku sa svim novim proizvodima koje izrađujem.

 

Love you all,

Maja

Podijeli s prijateljima